În curs de procesare...
Rosu-si-Negru_s.jpg  

Rosu si Negru


Detalii produs
Format: 13 x 20 cm
Autor: Stendhal  
Traducere: Irina Mavrodin
ISBN: 973-102-056-3
Editura: Editura Leda
Aparitie: 2007
Numar pagini: 536
Prețul vechi: 39.90 RON  

Preț: 20.00 RON

Recomandari

Descriere

Pentru Julien Sorel, personajul principal din Rosu si Negru, sensul existentei se dovedeste, in cele din urma, a fi "goana dupa fericire", prin cultivarea eroica si tragica a cunoasterii de sine. Fericirea este iubirea in sfarsit cucerita, adica traita si inteleasa totodata. In acele puncte nodale in care procesele psihologice se manifesta in mod imprevizibil (chiar pentru insusi personajul care le traieste), Stendhal renunta la mijloacele clasicei "analize psihologice", explicite si explicative, recurgand fie la notatia cea mai neutra, la un fel de "grad zero al scriiturii", fie la hiatus, la tacere, discontinuitate ce urmeaza a deve­ni, prin activitatea cititorului, vie si substantiala continui­tate.

Format sub influenta "Secolului Luminilor", romantic si realist in spiritul timpului sau, Stendhal este si unul dintre primii inventatori ai romanului modern. Irina Mavrodin

Despre autor

Stendhal

STENDHAL, pe numele său adevărat Marie-Henri Beyle, s-a născut la 23 ianuarie 1783, la Grenoble, într-o familie burgheză. Urmează cursurile Şcolii Centrale din Grenoble, apoi se orientează spre cariera militară, luând parte la campania din Italia a generalului Bonaparte (1800–1801). Întors la Paris, încearcă să se impună în domeniul comercial şi literar, iar aceşti ani vor constitui sursa de inspiraţie pentru personajul lui Julien Sorel din Roşu şi Negru. În 1810 este numit auditor în cadrul Consiliului de Stat, va participa la războaiele napoleoniene, iar în 1814 pleacă în Italia. După decesul tatălui său, Stendhal se reîntoarce la Paris, începe să frecventeze saloanele literare şi îşi înfiinţează propriul cenaclu. Opera sa cuprinde scrieri de istoria artei şi muzicii (Viaţa lui Rossini, 1823), scrieri de teorie literară (Racine şi Shakespeare, 1823, 1825), un eseu filosofic celebru (Despre iubire, 1822), şi romane, cronici ale vieţii şi moravurilor contemporane (Armance, 1827; Roşu şi Negru, 1830; Mănăstirea din Parma, 1839). Lucien Leuwen şi Lamiel, rămase neterminate, vor fi tipărite postum. Se stinge din viaţă la Paris, în ziua de 23 martie 1842, în urma unui atac cerebral, şi este înmormântat în Cimitirul Montmartre.